Tan Sri Mahiaddin Yasin

2020 - 2021

Yang di-Pertuan Agong percaya Tan Sri Muhyiddin boleh menguasai majoriti di Dewan Rakyat, yang memberinya peluang untuk membentuk kerajaan seterusnya selepas Tun Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan secara tidak dijangka sebagai Perdana Menteri lima hari sebelum itu. Tan Sri Muhyiddin menerajui negara semasa pandemik Covid-19 dan memberi sumbangan besar semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Dilahirkan pada 15 Mei 1947, di Muar, Johor.

Dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia pada 1 Mac 2020.

Mempunyai 4 orang cahaya mata; Fakhri Yassin, Nabilah, Najwa, and Farhan Yassin.

Tan Sri Mahiaddin Yasin juga dikenali sebagai Muhyiddin Yassin ialah seorang ahli politik Malaysia yang berkhidmat sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8. Beliau dilantik pada 29 Februari 2020 dan mengangkat sumpah pada 1 Mac 2020 selepas Tun Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan secara mengejut pada 24 Februari 2020. Tan Sri Muhyiddin ialah Ahli Parlimen Pagoh, Ahli Dewan Undangan Negeri Johor Gambir, bekas Timbalan Presiden Pakatan Harapan dan pemangku Pengerusi of Parti Pribumi Bersatu Malaysia. Tan Sri Muhyiddin Yasin meletak jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia pada 16 Ogos 2021 selepas beliau menerima kritikan tentang cara pengendalian  krisis Covid-19.

Tan Sri Muhyiddin Yassin dilahirkan pada 15 Mei 1947 di Muar, Johor, Malaysia. Bapanya, Haji Muhammad Yassin bin Muhammad, adalah seorang Melayu berketurunan Bugis. Muhammad Yassin adalah seorang ahli teologi dan ulama Islam yang berpusat di Bandar Maharani, Muar, Johor, manakala ibunya, Hajjah Khadijah binti Kassim, adalah seorang Melayu berketurunan Jawa. Muhyiddin mendapat pendidikan rendah di Sekolah Kebangsaan Maharani, Muar, Johor dan Sekolah Kebangsaan Ismail , Muar, Johor. Beliau mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Muar, Johor. Selepas itu, beliau mengikuti pengajian di Universiti Malaya, Kuala Lumpur dan menerima ijazah sarjana muda dengan Kepujian dalam bidang Ekonomi dan Pengajian Melayu pada tahun 1971.

Selepas tamat pengajian, Muhyiddin menyertai perkhidmatan awam negeri Johor sebagai Penolong Setiausaha Latihan dan Biasiswa. Pada tahun 1974, beliau dilantik sebagai Penolong Pegawai Daerah (ADO) Muar. Beliau meninggalkan perkhidmatan awam untuk menyertai sektor korporat dalam Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Johor (PKENJ). Penglibatan Muhyiddin dalam politik bermula apabila beliau menyertai UMNO sebagai ahli biasa di bahagian Pagoh pada tahun 1971. Beliau telah dipilih sebagai Ketua Pemuda UMNO Pagoh. bahagian dan Setiausaha pada tahun 1976. Kemudian beliau menjadi Ketua Pemuda Pemuda UMNO negeri Johor sehingga 1987. Muhyiddin menduduki kerusi Exco dalam Pemuda UMNO Malaysia kebangsaan. Pada tahun 1984, Muhyiddin telah dipilih sebagai Ketua UMNO Bahagian Pagoh menggantikan Tan Sri Othman Saat. Beliau kemudiannya naik pangkat dengan cepat

Daripada menjadi ahli exco kerajaan negeri, beliau telah dilantik untuk menjadi ketua UMNO Johor dan kemudiannya menjadi Menteri Besar Johor. Muhyiddin bertanding dan dipilih sebagai Ahli Parlimen bagi kawasan Pagoh pada pilihan raya umum 1978 dan mengekalkan kerusi itu sehingga 1982. Muhyiddin dilantik sebagai Setiausaha Parlimen di Kementerian Luar Negeri; seterusnya beliau dinaikkan pangkat sebagai Timbalan Menteri di Kementerian Wilayah Persekutuan dan kemudiannya Kementerian Perdagangan dan Perindustrian. Pada pilihan raya umum 1986, Muhyiddin bertanding dan memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri Johor Bukit Serampang, membuka laluan untuk beliau menjadi Menteri Besar Johor pada 13 Ogos 1986.

Tempoh beliau sebagai Menteri Besar bertahan sehingga 6 Mei 1995. Tan Sri Muhyiddin kembali bertanding di kerusi parlimen Pagoh pada Pilihan Raya Umum 1995. Beliau berkhidmat di beberapa jawatan kabinet kerajaan persekutuan yang berbeza sebagai Menteri Belia dan Sukan (1995–1999), Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (1999–2004), Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani (2004–2008) dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (2008–2009). Beliau dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri, dan Menteri Pendidikan, oleh Perdana Menteri, Dato’ Sri Najib Razak pada 2009.

Pada 1984,Tan Sri Muhyiddin bertanding untuk kerusi Majlis Tertinggi UMNO tetapi kalah. Muhyiddin kemudiannya dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Johor dan seterusnya dilantik sebagai Ahli Majlis Tertinggi. Pada November 1990 beliau menjadi calon naib presiden UMNO, tetapi tewas sekali lagi. Muhyiddin mencuba sekali lagi dalam pemilihan parti UMNO November 1993, kali ini berjaya. Tetapi dia kalah dalam pemilihan 1996 apabila mempertahankan jawatan naib presiden. Akhirnya, dalam pemilihan pada 2000, beliau sekali lagi memenangi jawatan naib presiden UMNO, kekal dalam jawatan itu sehingga pemilihan parti Oktober 2008, apabila Tan Sri Muhyiddin berjaya mendapatkan jawatan timbalan presiden yang lebih tinggi, yang ditinggalkan kosong sebagai penyandang, Dato’ Sri Najib Razak (yang memangku jawatan presiden parti selepas persaraan Tun Abdullah Ahmad Badawi), menjadi presiden UMNO.

Tan Sri Muhyiddin dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 9 April 2009, apabila Dato’ Seri Najib Razak mengambil alih jawatan Perdana Menteri oleh Perdana Menteri Malaysia kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan melancarkan Kabinet pertamanya.

Sebagai Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin mengumumkan keputusan untuk kembali kepada pengajaran matematik dan sains dalam bahasa Melayu di semua sekolah rendah dan menengah kerajaan (Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Inggeris di bawah dasar baharu yang diperkenalkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia keempat).

Semasa rombakan Kabinet pertengahan penggal Dato’ Sri Najib pada 28 Julai 2015, beliau telah digugurkan daripada jawatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri. Pemecatan itu dibuat selepas Tan Sri Muhyiddin membuat kenyataan terbuka dan kritis mengenai pengendalian Dato’ Sri Najib terhadap skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Dato’ Sri Najib menyatakan bahawa pemecatan Tan Sri Muhyiddin, dan pemecatan dengan Menteri lain yang mengkritik kepemimpinannya., adalah untuk mewujudkan lebih “pasukan bersatu”. Walau bagaimanapun, Tan Sri Muhyiddin kekal sebagai timbalan presiden UMNO, tetapi selepas mengekalkan kritikan terhadap UMNO, beliau akhirnya dipecat oleh majlis tertinggi parti pada Jun 2016. Tan Sri Muhyiddin berpendirian bahawa beliau tidak pernah mengkhianati parti, dan berjanji untuk terus bersuara.

Pada Ogos 2016, Tan Sri Muhyiddin mendaftarkan parti politik baharu, dipanggil Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) bersama bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad. Tan Sri Muhyiddin menjadi presiden parti manakala Tun Dr Mahathir dan anaknya Dato’ Seri Utama Mukhriz Mahathir masing-masing menjadi pengerusi dan timbalan presiden.

Pada 29 Februari 2020, Agong percaya Tan Sri Muhyiddin boleh mendapat majoriti Dewan Rakyat, dan sekaligus memberikan peluang untuk membentuk kerajaan seterusnya berikutan peletakan jawatan secara mengejut Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri lima hari sebelum itu. Beliau adalah Perdana Menteri pertama yang mempunyai kedua-dua kawasan parlimen dan DUN pada masa yang sama.

Pada 16 Ogos 2021, Tan Sri Muhyiddin meletakkan jawatan selepas hanya 17 bulan menjadi Perdana Menteri Malaysia ke-8 selepas menerima tekanan dan kritikan yang berat terhadap pengendalian wabak Covid-19. Pada Pilihan Raya Umum yang ke-15 (PRU15), Tan Sri Muhyiddin yang juga Presiden Parti Pribumi Malaysia (Bersatu), bergabung dengan Parti Se-Islam Tanah Melayu (PAS) untuk membentuk Perikatan Nasional (PN). PN mencatatkan kemenangan besar di Pantai Timur dan Utara Malaysia, dan memenangi 74 kerusi daripada 222 kerusi di Parlimen Malaysia. Bagaimanapun, Pakatan Harapan (PH) yang memenangi  82  kerusi, membuat pakatan dengan Barisan Nasional (BN) serta dua gabungan dari Malaysia Timur iaitu Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) berjaya membentuk kerajaan Malaysia selepas PRU15, dengan Dato’ Seri Anwar Ibrahim dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10.

Pada Pilihan Raya Umum yang ke 15 (PRU15), Tan Sri Muhyiddin berjaya mengekalkan kerusinya di Pagoh dengan jumlah keseluruhan undian sebanyak 24,986 dan mendapat majoriti undian sebanyak 10,007. 

Nota: Selepas pilihan raya umum 2018 (PRU14), Tan Sri Muhyiddin disahkan menghidap tumor pankreas di peringkat awal. Beliau menghabiskan masa sebulan di Hospital Mount Elizabeth, Singapura untuk menjalani pembedahan mengeluarkan tumor. Operasi itu berjaya dan dia kembali ke Malaysia dalam keadaan stabil.

1947: Dilahirkan di Muar, Johor pada 15 Mei.

1971: Berkelulusan ijazah sarjana muda Kepujian dalam bidang Ekonomi dan pengajian Melayu di Universiti Malaya. Selepas tamat pengajian, Muhyiddin menyertai perkhidmatan awam negeri Johor sebagai Penolong Setiausaha Latihan dan Biasiswa.

1974: Menjadi Ketua Pemuda UMNO Pagoh/ Setiausaha Pemuda UMNO Johor.

1978: Menjadi Ahli Parlimen Pagoh.

1982: Menjadi Timbalan Ketua UMNO Bahagian Pagoh.

1985: Menjadi Ahli Majlis Tertinggi UMNO.

1986: Menjadi Menteri Besar Johor ke-13.

1993: Menang Naib Presiden UMNO.

1995: Menjadi Kementerian Belia dan Sukan.

1996: Gagal mempertahankan jawatan Naib Presiden UMNO.

2000: Memenangi pemilihan Naib Presiden UMNO sekali lagi, undian ketiga tertinggi.

2001-2004: Dilantik sebagai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

2004-2008: Dilantik Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

2008-2009: Dilantik Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

2009-2016: Dilantik sebagai Kementerian Pendidikan. Pada tahun yang sama, dilantik sebagai Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional. Beliau juga dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

2016: Digantung daripada jawatan Timbalan Presiden UMNO berikutan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Kemudian pada tahun yang sama, beliau dipecat sebagai Timbalan Presiden UMNO. Selepas itu, beliau menjadi salah seorang pengasas Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan dilantik sebagai Presiden.

2017: Dilantik sebagai Timbalan Presiden dalam struktur baharu Majlis Presiden Pakatan Harapan dan dilantik sebagai Pengerusi Pakatan Harapan Johor.

2018: Dilantik sebagai Kementerian Dalam Negeri Malaysia.

2020: Diumumkan sebagai Perdana Menteri ke-8 pada 29 Februari 2020

2021: Tan Sri Muhyiddin meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri pada 16 Ogos  2021 

2022: Tan Sri Muhyiddin dilantik sebagai Pengerusi Perikatan Nasional (PN) 

November 2022: Beliau berjaya mengekalkan dan memenangi Pilihan Raya Umum yang ke 15 (PRU 15), sebagai ahli Parlimen Pagoh (Perikatan Nasional)

Disember 2022: Tan Sri Muhyiddin diberikan mandat sebagai Ketua Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN)

“Kemerdekaan adalah satu nikmat besar kepada kita semua. Sepertimana yang disebut oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman dalam pemasyhuran kemerdekaan di sini 63 tahun yang lalu, negara kita ini hendaklah kekal merdeka dan berdaulat, dan seluruh rakyatnya aman, sejahtera dan sentosa selama-lamanya.

Inilah amanah besar yang mesti dipikul oleh saya dan saudara- saudari semua. Kita mesti kekalkan kemerdekaan negara kita. Kita mesti pertahankan kedaulatan negara kita. Kita mesti pelihara keamanan negara kita. Kita mesti tegakkan keadilan dan pelihara kebebasan rakyat. Kita mesti pastikan seluruh warga tanah air tercinta ini sejahtera dan sentosa selama-lamanya.

 Alhamdulillah, kita telah menempa kejayaan dan kemajuan sebagai sebuah negara yang merdeka dan berdaulat. Dari sebuah negara yang mundur suatu ketika dahulu, kita telah menjadi sebuah negara yang maju dalam pelbagai bidang.” – Ucapan di Perutusan Khas Hari Kebangsaan ke-63 pada 30 Ogos 2020.

 

“Inisiatif ‘Kita jaga kita’ menunjukkan keprihatinan dan semangat rakyat Malaysia dari akar umbi dalam melawan Covid-19. Yang jelas, kita perlu memastikan bahawa kehidupan mengikut norma baharu ini dapat diteruskan selagi wujud ancaman wabak Covid-19 ini.

Justeru untuk memperkasa usaha melawan wabak Covid-19 ini, pada hari ini saya ingin melancarkan Kempen Pembudayaan Norma Baharu yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran kawalan kendiri dalam kalangan masyarakat. Rakyat perlu terus bekerjasama dengan Kerajaan khususnya para petugas kesihatan dan penguatkuasa undang-undang untuk memastikan norma baharu diamalkan bagi memutuskan rantaian wabak ini.

Usaha membudayakan norma baharu di kalangan rakyat adalah tugas dan tanggungjawab setiap daripada kita. Kementerian Kesihatan telah memberi penekanan terhadap pelaksanaan CAPP, iaitu ‘Cegah, Amal, Patuh dan Pantau’ kepada masyarakat dalam usaha memperkasakan Program Pengurangan Risiko Daerah (DRRP) Covid-19. Kempen CAPP ini adalah hasil kerjasama dengan Jabatan Kesihatan Negeri bagi mengekang penularan Covid-19 dalam komuniti.” – Ucapan Sempena Pelancaran Kempen Pembudayaan Norma Baharu pada 8 Ogos 2020 bertempat di Pagoh, Muar, Johor.