Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob

2021 - 2022

Pada 21 Ogos 2021, Dato’ Sri Ismail Sabri telah dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-9, selepas Tan Sri Mahiaddin Yasin meletak jawatan. Dato' Sri Ismail Sabri memperkenalkan 'Keluarga Malaysia' dalam ucapan perasmiannya sebagai Perdana Menteri, satu konsep yang bertujuan untuk menyatukan rakyat Malaysia merentasi sempadan agama, etnik dan kaum serta mengajak rakyat Malaysia untuk bersama-sama sebagai keluarga bersatu. 'Keluarga Malaysia' menggariskan 3 teras utama - Kemasukan, Kebersamaan dan Kesyukuran .

Dilahirkan di Temerloh, Pahang pada 18 Januari 1960.

Dilantik menjadi Perdana Menteri ke-9 21 Ogos 2021.

Beliau mempunyai empat orang anak: Datin Nina Sabrina, Gaddafi, Nashriq dan Iqbal.

Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob ialah ahli politik dan peguam Malaysia yang berkhidmat sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-9 dari Ogos 2021 sehingga November 2022. Beliau juga merupakan Perdana Menteri pertama yang lahir selepas kemerdekaan Tanah Melayu, bekas Ketua Pembangkang yang pertama menjadi Perdana Menteri, dan satu-satunya Perdana Menteri yang berkhidmat tanpa timbalan. Beliau memperkenalkan konsep ‘Keluarga Malaysia’ pada 22hb Ogos 2021 untuk menyatukan rakyat Malaysia merentasi sempadan agama, etnik dan kaum. 

Dato’ Sri Ismail Sabri dilahirkan di Temerloh, Pahang pada 18 Januari 1960. Beliau memulakan pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Bangau pada tahun 1967. Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Air Putih pada tahun 1973, Sekolah Menengah Teknik Kuantan pada tahun 1967 dan pengajian Tingkatan Enam di Jaya Akademik. Dato’ Sri Ismail Sabri melanjutkan pelajaran di Universiti Malaya, Kuala Lumpur dan menerima Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Undang-Undang (LLB).

Dato’ Seri Ismail Sabri memulakan kerjaya sebagai peguam pada 1985 pada usia 25 tahun, dan kemudiannya dilantik sebagai Ahli Majlis Daerah Temerloh pada 1987 dan Ahli Majlis Perbandaran Temerloh pada 1996.

Pada tahun 1995, beliau dilantik sebagai Setiausaha Politik kepada Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan, Datuk Sabbaruddin Chik. Beliau juga pernah dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Lembaga Tenggara Pahang (DARA) pada 1995 dan Ahli Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia pada tahun yang sama.

Sebelum memasuki Parlimen pada 2004, Dato’ Sri Ismail Sabri berkhidmat sebagai Pengerusi Kompleks Sukan Negara.

Kerjaya Politik:

Pada tahun 1987, Dato’ Sri Ismail Sabri telah dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Temerloh. Setahun kemudian, beliau dilantik sebagai Ketua Penerangan Umno Bahagian Temerloh. Melihat kredibiliti yang dimiliki, beliau turut dinaikkan pangkat menjadi Ketua Pergerakan Pemuda Bahagian pada 1993, Timbalan Ketua Bahagian pada 2001, dan akhirnya menjadi Ketua UMNO Bahagian Temerloh pada 2004 pada usia 44 tahun.

Beliau dipilih ke Parlimen pada pilihan raya 2004, menjadi ahli parlimen pertama bagi kerusi baharu Bera. Pada pilihan raya 2008, beliau sekali lagi dipilih dan dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan dalam kabinet Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi  (2008-2009).

Di bawah kepimpinan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak  pada April 2009, Dato’ Sri Ismail Sabri dilantik sebagai Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (2009-2013). Selepas pilihan raya umum 2013 di mana beliau mengekalkan kerusi parlimennya, Dato’ Sri Ismail Sabri dilantik sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani (2013-2015) dan kemudiannya berkhidmat sebagai Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Persekutuan (2015-2018).

Pada Mac 2020, beliau sekali lagi dilantik sebagai Menteri Kanan Malaysia (Kluster Keselamatan) dan Menteri Pertahanan oleh Perdana Menteri Malaysia ke-8, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Pada Julai 2021, Dato’ Sri Ismail Sabri dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sambil mengekalkan jawatan penting sebagai Menteri Pertahanan.

Pada 21 Ogos 2021, Dato’ Sri Ismail Sabri telah dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-9. Pelantikan Ahli Parlimen (MP) Bera itu dibuat berikutan peletakan jawatan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang merupakan presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan Ahli Parlimen (MP) Pagoh, pada 16 Ogos selepas Tan Sri Muhyiddin Yassin gagal mendapat sokongan majoriti daripada ahli parlimen di Parlimen.

Nota: Dalam kenyataan Istana Negara, pihak istana berkata berdasarkan surat akuan berkanun yang diterima pada 18 Ogos daripada 220 Ahli Parlimen (AP), 114 telah mencalonkan Dato’ Sri Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri Malaysia yang baharu yang bermakna beliau menerima sokongan majoriti untuk membentuk kerajaan. Pemimpin dan wakil UMNO, PKR, DAP, Bersatu, PAS, Amanah, Warisan, dan Pejuang menghadiri mesyuarat di Istana Negara, manakala parti komponen GPS mengadakan mesyuarat maya dengan Yang Di-Pertuan Agong.

Dato’ Sri Ismail Sabri memperkenalkan ‘Keluarga Malaysia’ pada 22hb Ogos 2021 dalam ucapan perasmiannya sebagai Perdana Menteri, satu konsep yang bertujuan untuk menyatukan rakyat Malaysia merentasi sempadan agama, etnik dan kaum serta mengajak rakyat Malaysia untuk bersama-sama sebagai keluarga bersatu. ‘Keluarga Malaysia’ menggariskan 3 teras utama – Kemasukan, Kebersamaan dan Kesyukuran – dan 20 nilai yang menyokong kepimpinan Perdana Menteri Malaysia, pasca pandemik Covid-19.

Beliau turut menekankan kepentingan Bahasa Malaysia dan mencadangkan bahasa itu ditetapkan sebagai bahasa rasmi yang kedua di Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) selain Bahasa Inggeris. Pada 24 September 2022, beliau mencipta sejarah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang pertama menyampaikan ucapan dalam Bahasa Malaysia di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA).

Pada 10 Oktober 2022, Dato’ Sri Ismail Sabri mengumumkan pembubaran Parlimen bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15). Dalam keputusan pasca pilihan raya PRU15 baru-baru ini, Dato’ Sri Ismail Sabri mengekalkan kerusi parlimen Bera untuk penggal kelima selepas memperoleh 31,762 undi, majoriti 16,695. Bagaimanapun, gabungannya, Barisan Nasional, hanya memenangi 30 kerusi pada Pilihan Raya Umum. Memandangkan gabungan tertinggi, Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional, kedua-duanya gagal memperoleh majoriti mudah di Parlimen, BN menerima pelawaan untuk menyertai gabungan Pakatan Harapan, dan menjadi sebahagian daripada kerajaan yang memerintah di bawah Perdana Menteri ke-10, YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Perkhidmatan Dato’ Sri Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri (berkhidmat selama 15 bulan) dan Timbalan Perdana Menteri (berkhidmat selama 40 hari) adalah yang paling singkat dibandingkan dengan mantan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

1960: Dilahirkan di Temerloh, Pahang pada 18 Mei 1960.

1985: Memulakan kerjayanya sebagai peguam.

1987: Menjadi Ahli Majlis Daerah Temerloh.

1995-1999: Dilantik sebagai Setiausaha Politik kepada Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan.

2008-2009: Menjadi Menteri Belia dan Sukan.

2009-2013: Menjadi Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

2013-2015: Menjadi Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani.

2015-2018: Menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Persekutuan.

Mac 2020: Dilantik sebagai Menteri Kanan (Menteri Pertahanan), (Kluster Keselamatan).

Julai 2021: Menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Ogos 2021: Dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-9 pada 21 Ogos 2021.

October 2022: Dato’ Sri Ismail Sabri mengumumkan pembubaran Parlimen pada 10 October 2022 dan meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia. 

November 2022: Beliau memenangi undian dan menjadi Ahli Parlimen Bera untuk penggal ke-lima. Walau bagaimanapun, Barisan Nasional (BN) mengalami kekalahan teruk di PRU-15. BN membuat keputusan bekerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) untuk membentuk kerajaan.   

“Keluarga Malaysia menggambarkan keutuhan negara yang terikat dengan nilai didikan sempurna dalam sebuah keluarga dan bersifat inklusif kerana merentasi sempadan agama, bangsa dan kaum. Idea yang dicetuskan ini bukanlah sekadar slogan atau retorik semata-mata. Lihat sahaja di Negeri Sembilan, pendekatan ini amat sinonim dengan rakyat di negeri ini yang terkenal dengan warisan budaya dan masyarakatnya yang berbilang suku tetapi hidup dalam suasana yang harmoni dan saling bantu-membantu antara satu sama lain. Dengan Keluarga Malaysia, kita hidup dalam sebuah institusi keluarga yang sentiasa berperanan memelihara agama, melindungi keselamatan, menjaga maruah, memastikan nasib setiap ahli keluarga terbela dan sebagainya.”Ucapan sempena Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia pada 8 Oktober 2022 di Negeri Sembilan.

 

“Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) amat penting kepada pembangunan negara kerana ia menyediakan lebih 8 juta peluang pekerjaan kepada Keluarga Malaysia. Sektor ini amat penting dan Kerajaan memberikan perhatian yang serius bagi memastikan ia dapat terus berkembang bukan sahaja di Malaysia malah ke pasaran serantau. Dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12), Kerajaan telah meletakkan sasaran sebanyak 45 peratus Keluaran Dalam Negeri Kasar ( KDNK) tahun 2025 yang disumbangkan oleh PKS. Sasaran ini adalah realistik kerana sebanyak 39 peratus KDNK negara pada 2019 disumbangkan oleh PKS sebelum ia terjejas akibat pandemik COVID-19 sejak dua tahun lalu dan terbaru, akibat banjir pada penghujung tahun lalu. Bagaimanapun Kerajaan telah mengambil pelbagai langkah untuk memastikan PKS termasuk usahawan mikro dan informal dapat meneruskan perniagaan mereka.” Ucapan Sempena Hari Usahawan Negara (HUN) 2022 pada 26 Mac 2022 di PWTC.