Website
Website
  • slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide4

BIOGRAPHY OF TUNKU ABDUL RAHMAN

Tunku Abdul Rahman Putra : Bapa Kemerdekaan Malaysia

FIRST LADIES OF MALAYSIA

Biografi Ringkas
Allahyarham Y.M. Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah
(1903-1990)

 

TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA : BAPA KEMERDEKAAN MALAYSIA

PENGENALAN

Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah (1903-1990) merupakan Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu dari 1955, dan menjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama dari tahun 1957 sehingga 1970. Beliau juga turut dikenali dengan panggilan “Tunku” serta digelar dengan gelaran sebagai ”Bapa Kemerdekaan” dan ”Bapa Malaysia”.

KEHIDUPAN PERIBADI

Tunku Abdul Rahman dilahirkan pada 8 Februari 1903 di Istana Tiga Tingkat, Alor Setar, Kedah yang lebih dikenali sebagai Istana Pelamin. Tunku Merupakan anak lelaki yang ke tujuh dan anak yang kedua puluh kepada Sultan Abdul Hamid Halim Shah, Sultan Kedah yang ke-24. Bondanya Cik Menjalara, adalah seorang isteri Sultan Abdul Hamid yang tidak berdarah gahara, iaitu anak perempuan Lung Naraborirak (Kleb), seorang pegawai daerah Thailand.

KRONOLOGI PERKHIDMATAN TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA AL-HAJ

1931 Berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam Kedah
1938 Pegawai daerah Sungai Petani dan kemudiannya di Kulim Kedah
1940 Timbalan Pengarah Pertahanan Awam di Kedah Selatan
1949 Pengerusi UMNO Kedah
1951 Dilantik sebagai Presiden UMNO
1954 Presiden Parti Perikatan
1955 Ahli Majlis Perundangan Persekutuan
1955 Ketua Menteri Tanah Melayu dan memegang portfolio Menteri Dalam Negeri
1955 Mengetuai delegasi kemerdekaan ke London
1956 Memegang portfolio tambahan sebagai Menteri Pertahanan dan Keselamatan Dalam Negeri
1957 Ketua Menteri Tanah Melayu dan juga Menteri Hubungan Luar
1959 Ahli Parlimen Kuala Kedah, Kedah
1959 Ketua Menteri Tanah Melayu (selepas pilihanraya)
1963 Perdana Menteri Malaysia
1964 Selain dari tugas sebagai Perdana Menteri Malaysia, Tunku juga merupakan Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan .


PERMULAAN SEBAGAI TOKOH NEGARA

Sumbangan Tunku Abdul Rahman Putra dalam penyatuan kaum dalam dilihat melalui cara diplomasi yang digunakan oleh beliau sehingga tidak menyinggung perasaan antara kaum. Sehubungan itu, melalui Parti Perikatan beliau telah berjaya membawa kemerdekaan kepada Tanah Melayu dan seterusnya menjadi Malaysia yang berjaya. Seperti yang kita semua tahu, penyatuan merupakan asas penubuhan Malaysia sehingga ke hari ini. Tunku Abdul Rahman telah bekerja keras untuk membebaskan Negara dari cengkaman penjajah. Bagi mencapai matlamat tersebut, beliau telah mendapatkan keyakinan pihak British dengan melantik beberapa orang tokoh di kalangan masyarakat Cina dan India untuk turut sama mentadbir Negara.

Sebagai ketua, Tunku Abdul Rahman perlu menjaga kebajikan semua rakyat. Beliau perlu memastikan ketuanan masyarakat Melayu terjamin, disamping memastikan masyarakat Cina dan India menjadikan Tanah Melayu sebagai tanahair mereka.

Pada tahun 1951, UMNO telah mengorak langkah dengan memasuki era baru apabila Tunku Abdul Rahman Putra telah dilantik sebagai Presiden UMNO yang baru menggantikan Dato’ Onn Jaafar. Setelah perlantikan tersebut, Tunku telah berjanji akan berusaha untuk memastikan Tanah Melayu mencapai kemerdekaan.

Pada tahun 1955, Perikatan telah menyuarakan kehendaknya pada Kolonial British untuk mengadakan satu pilihanraya umum untuk membuktikan bahawa Malaya ketika itu sudah bersedia untuk Merdeka. Usaha mereka membuahkan hasil di mana Perikatan telah berjaya memenangi 51 daripada 52 kerusi yg dipertandingkan. Setelah itu, sebuah jemaah menteri atau kabinet telah ditubuhkan. Tunku juga terlibat dengan Rundingan Baling yang melibatkn Tunku sendiri bagi pihak kerajaan dan Chin Peng bagi pihak Parti Komunis Malaya (PKM). Pada 1963, Tunku juga memainkan peranan penting dalam pembentukan MALAYSIA iaitu penyatuan Tanah Melayu, Sabah, Sarawak, Brunei dan Singapura. Beliau juga menyarankan supaya sebuah pertubuhan yang dipanggil MAPHILINDO (Malaysia, Filipina dan Indonesia) diwujudkan bagi membincangkan kerjasama antara tiga buah negara.

 

SUMBANGAN:

Kemerdekaan

Tunku Abdul Rahman Putra telah mengetuai misi ke London untuk berbincang dengan pihak kerajaan British berkenaan kemerdekaan Tanah Melayu. Rombongan merdeka tersebut telah sampai ke London pada 14 Januari 1956. Tunku telah bekerja keras dengan mendapatkan sokongan dari semua kaum bagi memberi keyakinan kepada pihak British. Usaha beliau tersebut telah menampakkan hasil apabila beliau telah menandatangani perjanjian kemerdekaan di Lancaster House, London pada 8 Februari 1956. Rentetan dari peristiwa itu, Tanah Melayu telah berjaya mendapatkan kemerdekaan dari pihak British. Pengisytiharan kemerdekaan telah dilaungkan di hadapan dua puluh ribu rakyat Persekutuan Tanah Melayu dan Raja-raja serta perwakilan dari tiga puluh negara Komanwel dan negara-negara asing yang lain pada tarikh keramat 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur.

Perpaduan

Di bawah kepimpinan Tunku, beliau telah menjelajah seluruh pelusuk Negara untuk bertemu dengan rakyat bagi membangkitkan kesedaran dan semangat perpaduan. Melalui usaha tersebut, beliau telah mendapat sokongan dan kerjasama dari semua kaum. Ianya dapat dilihat dengan wujudnya sebuah Parti Perikatan yang menggabungkan UMNO dan MCA pada 1952. Perikatan telah memenangi pilihan raya Majlis Bandaran Kuala Lumpur.

Keamanan Negara

Dalam usaha Tunku Abdul Rahman Putra untuk mencapai kemerdekaan, beliau sedar bahawa kemerdekaan Tanah Melayu hanya dapat dicapai sekiranya darurat ditamatkan. Justeru itu, Tunku telah melantik dirinya sendiri sebagai menteri Pertahanan dan Keselamatan Dalam Negeri. Perkara utama yang menjadi tumpuan beliau pada masa itu adalah ingin menamatkan tempoh darurat. Ini kerana beliau melihat hanya melalui kemerdekaan sahaja yang dapat merealisasikannya.

Pada 24 Disember 1955, satu perjumpaan telah diadakan dengan pihak PKM di Baling, Kedah. Perjumpaan tersebut diketuai oleh Tunku Abdul Rahman Putra sendiri dan juga disertai oleh Tun Tan Cheng Lock selaku Presiden MCA dan David Marshall selaku Ketua Menteri Singapura. Manakala pihak PKM diwakili Chin Peng sebagai ketua perwakilan, Rashid Maidin dan Chen Tian. Tiga siri perjumpaan telah diadakan dalam masa dua hari itu.

Semasa rundingan tersebut, satu gencatan senjata telah diisytiharkan dan penarikan balik pasukan keselamatan yang mengawal telah mengurangkan perasaan bimbang pihak komunis. Tunku Abdul Rahman Putra menyatakan kesanggupan beliau bekerjasama sekiranya PKM menerima syarat-syarat penyerahan diri dan turut serta dalam pergerakan politik dengan cara perlembagaan. Tunku telah mencadangkan kepada Chin Peng supaya meletak senjata. Rundingan telah ditamatkan pada 29 Disember 1955. Dalam rundingan itu, Chin Peng bersetuju apabila sebuah kerajaan persekutuan dipilih sebagai menerajui Tanah Melayu, PKM akan meletak senjata dan membubarkan PKM. Pada 8 Februari 1956, Tunku telah mengumumkan penarikan balik tawaran pengampunan. Pada 31 Julai 1960, Sultan Izzuddin Shah, iaitu Yang di-Pertuan Agong mengisytiharkan tamatnya zaman darurat di Tanah Melayu.

Perhubungan Antarabangsa

Dasar luar negara adalah penting dalam usaha menjalinkan persahabatan dan kerjasama serantau dan negara-negara luar.

Tunku Abdul Rahman Putra telah memberi sumbangan yang baik kepada negara. Beliau telah mula mengamalkan piagam Bangsa-bangsa Bersatu bagi memelihara keamanan dunia secara bersama. Kerjasama antarabangsa amat penting untuk perkembangan ekonomi, pelancongan dan kebudayaan. Beliau juga telah meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara yang berkecuali.

Antara kerjasama Malaysia dalam pertubuhan serantau adalah seperti Persatuan Asia Tenggara (ASA), MAPHILINDO (Malaysia, Filipina dan Indonesia), Association of Southeast Asian Nations (ASEAN). Malaysia juga termasuk dalam negara-negara Komanwel, Pertubuhan bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Pertubuhan Negara-negara Islam dan Pertubuhan Negara-negara Berkecuali.

Persatuan Asia Tenggara (ASA) merupakan idea Tunku Abdul Rahman Putra. Idea tersebut telah dikemukakan kepada Presiden Filipina yg pada masa itu iaitu Carlos P. Garcia dan akhirnya telah ditubuhkan secara rasminya pada bulan Julai 1961 di Bangkok, Thailand. Objektif penubuhan adalah untuk menjalin kerjasama dalam bidang perdagangan, pelajaran, pertanian dan perusahaan.

Penyatuan Tanah Melayu, Sabah, sarawak, Brunei dan Singapura untuk membentuk Malaysia telah mendapat tentangan daripada Indonesia.bagi meredakan keadaan, Tunku telah mengadakan satu mesyuarat di Manila, Filipina. Dengan itu, maka tertubuhnya sebuah pertubuhan yang di panggil MAPHILINDO (Malaysia, Filipina dan Indonesia).

ASEAN pula telah ditubuhkan secara rasmi pada 8 Ogos 1967 di Bangkok, Thailand. Antara negara-negara yang menyertai ASEAN pada ketika itu adalah Malaysia, Singapura, Filipina, Indonesia dan Thailand. Ianya bermatlamatkan pengembangan ekonomi, sosial dan kebudayaan serantau. Malaysia juga menjadi anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) pada 17 September 1957 dan merupakan anggota WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia), ILO (Pertubuhan Buruh Antarabangsa), UNESCO (Pertubuhan Pelajaran, Sains & Kebudayaan Bangsa-bangsa Bersatu), FAO (Pertubuhan Makanan dan Pertanian) dan WB (Bank Dunia). Beliau juga telah mencadangkan penubuhan Pertubuhan Negara-negara Islam (OIC) dan telah dilantik sebagai Setiausaha Agung yang pertama bagi Pertubuhan tersebut.

Saat-Saat Akhir

Pada usia 87 tahun, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj telah meninggal dunia di Hospital Besar Kuala Lumpur. Jenazah beliau telah diberi penghormatan terakhir oleh orang ramai di Dewan Bankuasi, Bangunan Parlimen, Kuala Lumpur, sebelum diterbangkan ke Alor Setar. Setibanya di Kedah, jenazah Allahyarham Tunku Abdul Rahman diberi penghormatan terakhir oleh Sultan dan Sultanah Kedah di Balai Besar, sebelum dikebumikan di Makam Diraja, Alor Setar. Pemergiannya merupakan suatu kehilangan yang besar dan jasanya sentiasa dikenang oleh rakyat Malaysia.

Sepanjang hidupnya, Tunku Abdul Rahman telah berkahwin sebanyak tiga kali. Bersama isteri pertamanya, Meriam Chong, Tunku telah dikurniakan dua orang anak; Tunku Khadijah dan Tunku Ahmad Nerang. Namun begitu, perkahwinan mereka tidak bertahan lama kerana Meriam meninggal tidak lama selepas melahirkan Tunku Ahmad Nerang akibat kecuaian pihak hospital.

Tunku kemudiannya berkahwin dengan bekas tuan rumahnya di ELondon; Violet Coulson. Perkahwinan mereka bagaimanapun, ditentang dan tidak tidak direstui oleh Tunku Ibrahim. Tunku Abdul Rahman dan Violet Coulson bercerai tidak lama selepas itu. Mereka tidak dikurniakan anak bersama.

Akhirnya, Tunku Abdul Rahman berkahwin dengan Tun Sharifah Rodziah pada tahun 1939. Tun Sharifah merupakan adik kepada Syed Omar Barakbah, rakan Tunku ketika belajar di London. Tunku and Tun Sharifah tidak dikurniakan anak bersama tetapi mereka telah mengambil tiga orang anak angkat; Faridah, Sulaiman, dan Mariam. Tunku dan Tun Sharifah bersama-sama menjadi ibu bapa penyanyang kepada kelima-lima anak mereka.

AL –FATIHAH

Biografi lebih lengkap yang disampaikan melalui kronologi interaktif boleh didapati di sini: http://www.perdana.org.my/pms-of-malaysia/visual-timeline

Anda juga boleh memuat-turun biografi infografik mantan Perdana Menteri Malaysia di sini: http://www.perdana.org.my/pms-of-malaysia/biography-infographics

 

SUMBER:

• Yayasan Kepimpinan Perdana
http://www.angelfire.com/wa/anis/tunku.html
http://myschoolnet.ppk.kpm.my/pakatan/ictic/sejarah/tokoh/wiraku.htm
http://ms.wikipedia.org/wiki/Tunku_Abdul_Rahman

Sign up to receive our emails and be alerted of our programmes.

 

 

© 2015 Perdana Leadership Foundation. All rights reserved.