Website
Website
  • slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide4

BIOGRAPHY OF TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD

Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi negarawan ulung yang telah menjadikan Malaysia sebuah negara moden yang menitikberatkan perindustrian dan kemajuan teknologi untuk survival negara pada masa hadapan.

FIRST LADIES OF MALAYSIA

TUN DR MAHATHIR MOHAMAD
(Julai 1981- Oktober 2003)


 
Tun Dr. Mahathir bin Mohamad dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia yang keempat pada 16hb Julai 1981. Beliau merupakan Perdana Menteri yang paling lama mentadbir negara iaitu selama 22 tahun dan sekali gus merupakan pemimpin negara paling lama di Asia Tenggara memegang jawatan tersebut. Beliau telah berjaya menerajui negara ke arah arus pemodenan yang amat pantas dan menjadikan Malaysia gah di mata dunia. Beliau telah dikaitkan dengan pembangunan pelbagai projek mega seperti Kuala Lumpur City Centre (KLCC), Menara Berkembar PETRONAS, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Koridor Raya Multimedia (MSC).
Tun Dr Mahathir Mohamad membuka negara kepada pelaburan asing, cukai diperbaharui, halangan perdagangan, penswastaan banyak perusahaan negeri-hutang, di samping mewujudkan infrastruktur fizikal bertaraf dunia. Beliau juga berusaha untuk merapatkan jurang etnik Malaysia dengan meningkatkan kesejahteraan umum.
Pada tahun 1991, beliau melancarkan Dasar Pembangunan Nasional, yang menekankan pembangunan industri dan perdagangan dan penghapusan kemiskinan. Di bawah kepimpinan Tun Dr Mahathir, Malaysia berkembang menjadi salah satu ekonomi yang paling makmur dan dinamik di Asia Tenggara, dengan sektor berkembang industri, kelas menengah berkembang dan kualiti hidup. Malaysia juga memainkan peranan yang lebih aktif di arena antarabangsa, yang bertindak sebagai suara bagi negara-negara membangun di Asia dan Afrika. Tun Dr Mahathir Mohamad juga melancarkan Wawasan 2020 pada tahun 1991, satu pemikiran dan rangka kerja bagi menjadikan Malaysia sebagai negara maju pada tahun 2020.


Oleh yang demikian Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi negarawan ulung yang telah menjadikan Malaysia sebuah negara moden yang menitikberatkan perindustrian dan kemajuan teknologi untuk survival negara pada masa hadapan.


Tun Dr. Mahathir telah bersara sebagai Perdana Menteri pada 31 Oktober 2003.

Perkahwinan Tun Dr Mahathir Mohamad bersama Tun Dr Siti Hasmah telah mengurniakan mereka dengan tujuh orang anak; Marina, Mirzan, Melinda, Mokhzani, Mukhriz, Maizura, dan Mazhar.


Kronologi Kehidupan


1925: 20 Disember – Dilahirkan di Alor Star, Kedah dan merupakan anak bongsu daripada Sembilan adik beradik.
1945: Mula aktif dalam arena politik dengan menyertai pelbagai organisasi politik seperti Kesatuan Melayu Kedah, Saberkas, Kesatuan Pemuda Melayu Kedah dan UMNO.
1947: Beliau mendapat tempat di Kolej Perubatan King Edward VII di Singapura untuk melanjutkan pelajarannya.
1976: 5 Mac  – Dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri oleh Tun Hussein Onn.
1981: 28 Jun Dipilih sebagai Presiden UMNO tanpa pertandingan pada Perhimpunan Agung UMNO ke-32.
1981: 16 Julai – Dilantik secara rasmi sebagai Perdana Menteri keempat ketika berusia 55 tahun 7 bulan.
1987: 24 April- Dipilih semula sebagai Presiden UMNO selepas menewaskan Tengku Razaleigh Hamzah dengan majority 43 undi pada pemilihan UMNO.
1988: 5 Februari- Dilantik sebagai Presiden Penaja UMNO baru selepas UMNO diharamkan oleh Mahkamah.
1995: 4 Mei – Kekal sebagai Perdana Menteri selepas memenangi Pilihan Raya Umum.
1998: 7 September – Memegang portfolio Menteri Kewangan Pertama selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim disingkirkan daripada UMNO dan Kerajaan.
1999: 8 Januari – Mengumumkan perlantikan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai Timbalan Perdana Menteri.
2002: 21 Jun – Mengumumkan hasrat meletakkan jawatan dalam parti dan kerajaan ketika Perhimpunan Agung UMNO.
2003: 31 Oktober – Bersara dan digantikan oleh Abdullah sebagai Perdana Menteri.

Biografi lebih lengkap yang disampaikan melalui kronologi interaktif boleh didapati di sini: http://www.perdana.org.my/pms-of-malaysia/visual-timeline

Anda juga boleh memuat-turun biografi infografik mantan Perdana Menteri Malaysia di sini: http://www.perdana.org.my/pms-of-malaysia/biography-infographics

 

Sign up to receive our emails and be alerted of our programmes.

 

 

© 2015 Perdana Leadership Foundation. All rights reserved.